Što je rok plaćanja na izlaznom računu?
01.01.1970.

Što je rok plaćanja na izlaznom računu?

Fakturko

Rok plaćanja na izlaznoj fakturi određuje koliko dugo kupac ima vremena za plaćanje računa nakon što ga primi od tvrtke. Ovaj rok može biti određen u danima, tjednima ili mjesecima i obično se naziva "rok plaćanja" ili "uvjeti plaćanja". To je važan element poslovanja jer pomaže tvrtkama da kontroliraju svoj novac i planiraju svoje prihode.

Rok plaćanja obično se dogovara između tvrtke i kupca prije izdavanja računa i obično se temelji na uobičajenim tržišnim standardima. U nekim slučajevima, kupac može pregovarati o dužem roku plaćanja kako bi mu se omogućila fleksibilnost u upravljanju novcem. Međutim, tvrtka mora paziti na to da duži rok plaćanja ne utječe negativno na njezinu financijsku stabilnost.

Rok plaćanja se obično označava kao broj dana od datuma izdavanja računa. Na primjer, "30 dana od datuma izdavanja računa". U ovom slučaju, kupac ima 30 dana od datuma računa da plati račun tvrtki. Međutim, postoji i drugačiji način označavanja roka plaćanja, kao što su "30 dana netto" ili "15 dana bruto". U prvom slučaju, kupac ima 30 dana da plati račun, a u drugom slučaju ima 15 dana za plaćanje prije nego što počne zaračunavati kamata za kašnjenje.

Rok plaćanja na izlaznoj fakturi može biti važan za tvrtku jer joj pomaže u planiranju i upravljanju novcem. Ako tvrtka ne dobije plaćanje u roku, može imati problema s likvidnošću i izvršavanjem svojih financijskih obveza. Zbog toga su mnoge tvrtke postavljaju rok plaćanja i pozivaju kupce da poštuju taj rok. Ako kupac ne plati račun u roku, tvrtka može poduzeti korake za naplatu duga, kao što su slanje upozorenja, blokiranje daljnjih narudžbi ili prepuštanje duga agenciji za naplatu.

Podijelite članak:

Zainteresirani za Fakturka?

Iskoristite jednomjesečnu besplatnu probu Velikog paketa za testiranje sustava za izradu faktura, ponuda i praćenje financija

Više novosti

blog.5.image

Ispis vlasnika obrta, promjene za korisnike koji nisu u sustavu PDV-a

Omogućili smo zaseban ispis vlasnika obrta te smo promijenili izgled dokumenata u slučaju da nisi u sustavu PDV-a

Pročitajte priču
blog.5.image

Vizualizacija ulazne fakture

Omogućili smo vizualni pregled unesenih ulaznih faktura

Pročitajte priču
Icon