Datum računa

Datum računa

Što je datum računa ili fakture?

Datum računa na izlaznom računu ili fakturi je datum kada je izdan račun za proizvod ili uslugu koji je kupac kupio od tvrtke. To je datum kada se tvrtka obvezuje naplatiti kupca za robu ili uslugu koju je kupac već primio ili će ju dobiti u budućnosti. Datum računa je stoga ključan podatak za računovodstvo tvrtke, jer se na temelju njega utvrđuje vrijeme kada je roba ili usluga prodana i kada se očekuje plaćanje.

Datum računa na izlaznoj fakturi obično se nalazi u gornjem desnom dijelu dokumenta, zajedno s drugim podacima o tvrtki, kao što su ime tvrtke, adresa, broj računa i sl. Datum računa se često ističe različitom bojom ili fontom kako bi bio jasno vidljiv i kako bi se izbjegle pogreške u tumačenju podataka.

Za tvrtku, datum računa je važan jer utječe na porezne i računovodstvene postupke. Na primjer, porez na dodanu vrijednost (PDV) može se obračunavati na temelju datuma izdavanja računa, što znači da će tvrtka platiti porez bez obzira na to je li račun plaćen ili ne.

Datum računa ili fakture u Fakturku

Datum računa Fakturko će sam upisati prilikom unosa nove fakture na način da upiše današnji dan i trenutno vrijeme, ali u kalendaru korisnik može odabrati i neki drugi datum i vrijeme. Datum će se prikazivati s desne strane pri vrhu, zajdeno s datumom dospijeća, a točna pozicija ovisi o odabiru predloška računa.

Podijelite članak:

Više novosti

blog.5.image

Novi Fakturko update - Poboljšanja u fiskalizaciji, upravljanju fakturama i sigurnosti

Saznajte sve o novom updateu Fakturka koji donosi poboljšanja u fiskalizaciji, dodatne tabove za lakše upravljanje fakturama i interaktivne filtere. Osigurajte svoje poslovanje uz najnovije sigurnosne nadogradnje.

Pročitajte priču
blog.5.image

Unos generičkih dokumenata

U Fakturku možeš sam nazvati dokument kako želiš te odabrati koje funkcije želiš da ima

Pročitajte priču
Icon