Što je datum računa ili fakture?
01.01.1970.

Što je datum računa ili fakture?

Fakturko

Datum računa na izlaznom računu ili fakturi je datum kada je izdan račun za proizvod ili uslugu koji je kupac naručio od tvrtke. To je datum kada se tvrtka obvezuje naplatiti kupca za robu ili uslugu koju je kupac već primio ili će ju dobiti u budućnosti. Datum računa je stoga ključan podatak za računovodstvo tvrtke, jer se na temelju njega utvrđuje vrijeme kada je roba ili usluga prodana i kada se očekuje plaćanje.

Datum računa na izlaznoj fakturi obično se nalazi u gornjem desnom dijelu dokumenta, zajedno s drugim podacima o tvrtki, kao što su ime tvrtke, adresa, PIB, broj računa i sl. Datum računa se često ističe različitom bojom ili fontom kako bi bio jasno vidljiv i kako bi se izbjegle pogreške u tumačenju podataka.

Za tvrtku, datum računa je važan jer utječe na porezne i računovodstvene postupke. Na primjer, u nekim državama se porez na dodanu vrijednost (PDV) obračunava na temelju datuma izdavanja računa, a ne na temelju datuma isporuke. To znači da tvrtka mora biti pažljiva pri izdavanju računa kako bi izbjegla probleme s poreznim tijelima.

Kupac također obraća pažnju na datum računa, jer ovo može utjecati na rok plaćanja. Uobičajeno je da tvrtke postave rok plaćanja za svoje račune, a datum računa se koristi za određivanje ovog roka. Na primjer, ako tvrtka postavi rok plaćanja od 30 dana, tada kupac ima 30 dana od datuma računa za platiti račun. Ako ne plati račun u roku, tvrtka može poduzeti korake za naplatu duga, kao što je slanje upozorenja ili prepuštanje duga agenciji za naplatu.

Ukratko, datum računa na izlaznoj fakturi je datum kada je tvrtka izdala račun za proizvod ili uslugu koju je kupac naručio. Ovaj datum je važan za tvrtku zbog poreznih i računovodstvenih postupaka, a za kupca je važan jer određuje rok plaćanja.

Podijelite članak:

Zainteresirani za Fakturka?

Iskoristite jednomjesečnu besplatnu probu Velikog paketa za testiranje sustava za izradu faktura, ponuda i praćenje financija

Više novosti

blog.5.image

Ispis vlasnika obrta, promjene za korisnike koji nisu u sustavu PDV-a

Omogućili smo zaseban ispis vlasnika obrta te smo promijenili izgled dokumenata u slučaju da nisi u sustavu PDV-a

Pročitajte priču
blog.5.image

Vizualizacija ulazne fakture

Omogućili smo vizualni pregled unesenih ulaznih faktura

Pročitajte priču
Icon