Dospijeće plaćanja

Dospijeće plaćanja

Što je dospijeće plaćanja?

Dospijeće plaćanja na izlaznoj fakturi određuje koliko dugo kupac ima vremena za plaćanje računa nakon što ga primi od tvrtke. Ovaj vremenski rok može biti određen u danima, tjednima ili mjesecima, a najčešće je 7 - 15 dana od datuma izdavanja računa. Dospijeće plaćanja je dio obaveznog sadržaja fakture.

Dospijeće plaćanja uglavnom se temelji na uobičajenim tržišnim standardima. U nekim slučajevima, kupac može pregovarati o dužem roku plaćanja kako bi mu se omogućila fleksibilnost u upravljanju novcem. Međutim, tvrtka mora paziti na to da duži rok plaćanja ne utječe negativno na njezinu financijsku stabilnost. Također, tvrtka ima prava zaračunati zatezne kamate u slučaju prekoračenja datuma dospijeća ili prekinuti pružanje usluge.

 

Dospijeće plaćanja u Fakturku

Datum dospijeća plaćanja prikazivat će se uz datum fakture, a korisnik ga može odabrati prilikom unosa izlazne fakture.

Kako bi se izrada fakture ubrzala, u Postavkama faktura i ponuda, korisnik može odabrati zadani broj dana dospijeća plaćanja. Na taj način korisnil neće morati sam birati datum dospijeća, već će Fakturko sam odabrati datum koji odgovara zadanom broju dana iz postavki. U slučaju da je potreban neki drugi datum dospijeća, on se lako može promijeniti, odnosno odabrati iz kalendara prilikom kreiranja fakture.

Podijelite članak:

Više novosti

blog.5.image

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Pročitajte priču
blog.5.image

Fakture u 2024. godini

Novosti u Fakturku u 2024. godini

Pročitajte priču
Icon