Razlika između klijenta i dobavljača?
01.01.1970.

Razlika između klijenta i dobavljača?

Fakturko

Razlika između klijenta i dobavljača

Klijent i dobavljač su dva ključna pojma u kontekstu poslovnih odnosa i transakcija. Iako su povezani i međusobno ovise, imaju različite uloge i odgovornosti. U nastavku ćemo istražiti njihove karakteristike i razlike.

Klijent:

Klijent je osoba, tvrtka ili organizacija koja koristi proizvod ili uslugu koju dobavljač nudi. Klijent ima potrebu za određenim proizvodom ili uslugom i traži dobavljača koji može zadovoljiti tu potrebu. Ključne karakteristike klijenta su sljedeće:

 1. Potreba za proizvodom/uslugom: Klijent ima specifičnu potrebu koju želi zadovoljiti i traži dobavljača koji može pružiti odgovarajući proizvod ili uslugu.
 2. Odabir dobavljača: Klijent ima slobodu odabrati dobavljača koji najbolje odgovara njihovim potrebama. Oni mogu uspoređivati različite dobavljače i ocjenjivati njihove ponude prije nego donesu odluku.
 3. Plaćanje: Klijent je dužan platiti dobavljaču za pružene proizvode ili usluge. Cijena i način plaćanja dogovaraju se između klijenta i dobavljača.
 4. Održavanje odnosa s dobavljačem: Klijent može uspostaviti dugoročni odnos s dobavljačem ako su zadovoljni proizvodima ili uslugama koje pruža. Ovaj odnos može biti ključan za buduće transakcije i suradnju.

Dobavljač:

Dobavljač je osoba, tvrtka ili organizacija koja pruža proizvode ili usluge klijentu. Dobavljač ima za cilj zadovoljiti potrebe klijenta i isporučiti proizvode ili usluge koje su u skladu s očekivanjima. Ključne karakteristike dobavljača su sljedeće:

 1. Ponuda proizvoda/usluga: Dobavljač ima asortiman proizvoda ili usluga koje nudi klijentima. Oni su odgovorni za pružanje kvalitetnih proizvoda ili usluga koji zadovoljavaju potrebe klijenta.
 2. Komunikacija s klijentom: Dobavljač mora komunicirati s klijentom kako bi razumio njihove potrebe i zahtjeve. Oni mogu pružiti savjete ili rješenja klijentu kako bi im pomogli u donošenju informirane odluke.
 3. Isporuka proizvoda/usluga: Dobavljač je odgovoran za pravovremenu isporuku proizvoda ili pružanje usluga klijentu. Oni moraju osigurati da su proizvodi ili usluge u skladu s dogovorenim uvjetima i zahtjevima.
 4. Financijski dogovori: Dobavljač i klijent moraju se dogovoriti o cijeni, uvjetima plaćanja i drugim financijskim aspektima transakcije. Dobavljač također može izdavati račune klijentu za pružene proizvode ili usluge.

Razlika između klijenta i dobavljača:

Iako klijent i dobavljač surađuju u poslovnom kontekstu, postoji nekoliko ključnih razlika između njih:

 1. Perspektiva: Klijent ima perspektivu kupca i traži proizvode ili usluge koje zadovoljavaju njihove potrebe, dok dobavljač ima perspektivu prodavatelja i pruža proizvode ili usluge klijentu.
 2. Inicijativa: Klijent inicira potražnju za određenim proizvodom ili uslugom, dok dobavljač odgovara na potražnju klijenta i pruža ponudu.
 3. Odnos: Klijent može imati odnos s više dobavljača i može ih mijenjati prema svojim potrebama, dok dobavljač može imati odnos s više klijenata, ali je fokusiran na pružanje proizvoda ili usluga.
 4. Plaćanje: Klijent plaća dobavljaču za pružene proizvode ili usluge, dok dobavljač prima plaćanje od klijenta.

U zaključku, klijent i dobavljač su dvije strane poslovne transakcije. Klijent je onaj tko koristi proizvode ili usluge, dok je dobavljač onaj tko pruža proizvode ili usluge. Njihove uloge, odgovornosti i perspektive se razlikuju, ali su međusobno povezane i ovise jedna o drugoj kako bi se uspješno obavile poslovne transakcije.

Podijelite članak:

Zainteresirani za Fakturka?

Iskoristite jednomjesečnu besplatnu probu Velikog paketa za testiranje sustava za izradu faktura, ponuda i praćenje financija

Više novosti

blog.5.image

E računi i storno računi iz liste faktura

Kreiraj e-račun ili storno ranijeg računa izravno iz liste svih faktura

Pročitajte priču
blog.5.image

Što vam nudi Fakturko?

Što Fakturko nudi u izradi faktura, ponuda i ostale dokumentacije

Pročitajte priču
Icon