Postavke - Podaci o tvrtki
Fakturko tutorijali
26.05.2022.

Postavke - Podaci o tvrtki

Fakturko
Fakturko team

Postavke Fakturka podijeljene su u 8 kategorija, a to su:

  1. Osnovne informacije
  2. Moje postavke
  3. Podaci o tvrtki
  4. Postavke faktura i ponuda
  5. Promjena lozinke
  6. Postavke slanja e-maila
  7. Dodatni korisnici
  8. Moja pretplata

Podaci o tvrtki

Podaci koje ovdje upisuješ pomoći će tebi, da ubrzaš proces pisanja faktura, i tvojim klijentima, da te lakše kontaktiraju ako to bude potrebno.

Dio podatka (označeni su sa zvjezdicom) moraš obavezno ispuniti jer je sadržaj fakture propisan zakonom. Ostale podatke možeš, ali i ne moraš ispuniti, no Fakturko preporučuje.

Osnovne informacije

Prvo polje koje se pojavljuje u ovom dijelu postavki je EU OIB tvrtke. EU OIB ili PDV identifikacijski broj se koristi prilikom pružanja usluge/prodaje proizvoda van hrvatskog tržišta. Sastoji se od OIB-a firme i predznaka HR.

No, da bi mogao/la poslovati s inozemnim klijentima, taj broj moraš zatražiti od Porezne uprave. Oni s kojima posluješ, također moraju imati PDV ID broj, a njegovu valjanost možeš provjeriti na stranicama Europske komisije.

Polje za EU OIB nije obavezno za upisati, ali ako posluješ s inozemnim klijentima, moraš ga imati na fakturi.

Sljedeći podatak je matični broj tvrtke. Prvo da napomenemo da su matični broj poslovnog subjekta (MB) i matični broj subjekta upisa (MBS) dva različita broja.

MBS je broj koji ti se dodijeli prilikom upisa u sudski registar Trgovačkog suda. Sastoji se od 9 brojeva i obavezan je dio fakture kada si u sustavu PDV-a, no to ćeš upisati u Postavkama faktura i ponuda. Kod obrta taj broj je matični broj obrta (MBO) koji se dobiva prilikom upisa u Obrtni registar.

Matični broj tvrtke (MB), koji se ovdje traži, je broj koji dodjeljuje Državni zavod za statistiku nakon podnošenja zahtjeva za razvrstavanje po djelatnostima.

S obzirom da nemaju svi matični broj, ovo polje nije obavezno.

Zatim slijedi obavezni dio, a to je adresa sjedišta tvrtke. Ona uključuje ulicu i kućni broj, grad i poštanski broj sjedišta. Ova polja su obavezna jer po zakonu svaka faktura mora sadržavati ove informacije.

Kontakt podaci tvrtke

Kontakt podaci tvrtke nisu obavezna polja, no Fakturko preporučuje da ih ispuniš. Ovi podaci će olakšati tvojim klijentima da te kontaktiraju ako će to htjeti ili trebati. Osim toga, djeluješ profesionalnije.

Web adresa je uvijek poželjan podatak. Ako nisu preko web adrese došli do tvojih proizvoda/usluga, imat će priliku „škicnuti“ što još nudiš.

Mail adresa je također poželjna. Ako će klijent imati dodatnih pitanja ili možda trebati još koju uslugu/proizvod od tebe, lako će te moći kontaktirati.

Broj telefona/mobitela tvrtke služi ako klijent treba kakvu pomoć ili informaciju, a lakše mu je to odraditi preko telefona, a ne mailom.

Ostali podaci tvrtke

Ovaj dio je obavezan za ispuniti, no sastoji se od samo dva podatka.

Prvi dio je naziv pravnog oblika na izlaznim fakturama. Pravni oblik može biti tvrtka, obrt, ustanova itd. Upisuješ samo oblik, ne ime tvrtke. Ono što ovdje upišeš pokazivat će se u zaglavlju fakture ispred imena tvoje tvrtke.

Posljednji podatak koji se od tebe traži u ovom dijelu je postotak PDV-a tvrtke. Ako nisi u sustavu PDV-a, odabrat ćeš tu opciju. Oni koji jesu u sustavu PDV-a mogu odabrati jedan od zakonski propisanih postotaka.

Odabrani postotak PDV-a će za svaku uslugu biti unaprijed označen na fakturi, no za svaku uslugu ćeš ga moći promijeniti prilikom pisanja izlazne fakture.

Fakturka u akciji možeš pogledati u videu.

Podijelite članak:

Zainteresirani za Fakturka?

Iskoristite jednomjesečnu besplatnu probu Velikog paketa za testiranje sustava za izradu faktura, ponuda i praćenje financija

Više novosti

blog.5.image

Ispis vlasnika obrta, promjene za korisnike koji nisu u sustavu PDV-a

Omogućili smo zaseban ispis vlasnika obrta te smo promijenili izgled dokumenata u slučaju da nisi u sustavu PDV-a

Pročitajte priču
blog.5.image

Vizualizacija ulazne fakture

Omogućili smo vizualni pregled unesenih ulaznih faktura

Pročitajte priču
Icon