Matični broj subjekta (MBS)

Matični broj subjekta (MBS)

Što je matični broj subjekta (MBS)?

Matični broj poslovnog subjekta (MBS) je jedinstveni deveteroznamenkasti identifikacijski broj koji se dodjeljuje svakoj tvrtki u Republici Hrvatskoj te se koristi za identifikaciju tvrtke u različitim službama i institucijama, uključujući Poreznu upravu, FINA-u i druga tijela državne uprave.

 

Kako se dodjeljuje matični broj subjekta?

Matični broj subjekta se dodjeljuje tvrtki prilikom njezinog osnivanja. Tvrtka mora podnijeti zahtjev za upis u sudski registar, a matični broj se dodjeljuje prilikom upisa.

 

Zašto je matični broj subjekta važan?

Matični broj subjekta je važan jer omogućuje jednostavnu identifikaciju tvrtke u različitim službama i institucijama. To znači da tvrtka može brzo i jednostavno provjeriti svoje financijske podatke, porezne obveze i druge važne informacije. Također je obavezan dio fakture za tvrtke koje su u sustavu PDV-a.

 

Gdje se upisuje matični broj subjekta u Fakturku?

U Fakturku svoj matični broj možeš unijeti u postavkama aplikacije. Postavke su podijeljene u nekoliko dijelova, a matični broj upisuješ u Postavkama faktura i ponuda, odnosno u Tekst u podnožju računa skupa sa nazivom suda u kojem je subjekt upisan i ostalim pravnim podacima. 

Podijelite članak:

Više novosti

blog.5.image

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Pročitajte priču
blog.5.image

Fakture u 2024. godini

Novosti u Fakturku u 2024. godini

Pročitajte priču
Icon