Što je rabat?
01.01.1970.

Što je rabat?

Fakturko

Što je rabat?

Rabat je popust na cijenu proizvoda ili usluge koji se obično daje kupcu kako bi se povećala vjerojatnost kupnje. Rabati se obično koriste u marketinške svrhe kako bi se privuklo više kupaca ili kako bi se održala lojalnost postojećih kupaca.

Rabati se obično izražavaju u postocima, na primjer 10% ili 20%, ali mogu biti i izraženi u fiksnim iznosima. Rabati se obično primjenjuju na konačnu cijenu proizvoda ili usluge, nakon što su obračunati svi drugi popusti, porezi i ostali troškovi.

Rabati se često koriste u maloprodaji, ali mogu biti primijenjeni i u veleprodaji ili B2B poslovanju. U nekim slučajevima, rabati se mogu dogovoriti unaprijed između prodavatelja i kupca, na primjer u slučaju velikih količina kupljenih proizvoda ili dugoročnih ugovora o suradnji.

Rabati se razlikuju od popusta jer se popusti obično primjenjuju na cijenu proizvoda ili usluge prije nego što se obračunaju porezi i drugi troškovi, dok se rabati primjenjuju na konačnu cijenu. Također se razlikuju od povrata novca jer se povrat novca daje nakon što se proizvod ili usluga kupi, dok se rabat primjenjuje pri kupnji.

U nekim slučajevima, rabati se mogu kombinirati s drugim marketinškim aktivnostima, kao što su nagradni programi, besplatna dostava ili pokloni uz kupnju. Međutim, treba paziti da se ne smanjuje previše profitabilnost poslovanja primjenom prevelikih rabata ili neprikladnim kombiniranjem različitih marketinških aktivnosti.

Podijelite članak:

Zainteresirani za Fakturka?

Iskoristite jednomjesečnu besplatnu probu Velikog paketa za testiranje sustava za izradu faktura, ponuda i praćenje financija

Više novosti

blog.5.image

Ispis vlasnika obrta, promjene za korisnike koji nisu u sustavu PDV-a

Omogućili smo zaseban ispis vlasnika obrta te smo promijenili izgled dokumenata u slučaju da nisi u sustavu PDV-a

Pročitajte priču
blog.5.image

Vizualizacija ulazne fakture

Omogućili smo vizualni pregled unesenih ulaznih faktura

Pročitajte priču
Icon