Fiskalizacija

Fiskalizacija

Što je fiskalizacija?

Fiskalizacija je postupak koji se koristi za registriranje i kontroliranje transakcija na prodajnom mjestu. To znači da se svaka prodaja robe ili usluga mora registrirati u sustavu porezne uprave i na taj način se osigurava transparentnost u poslovanju i sprječava nelegalno poslovanje i izbjegavanje poreza.

U fiskalizaciji sudjeluju prodavatelj i Porezna uprava, pri čemu prodavatelj koristi elektronički uređaj za fiskalizaciju, odnosno fiskalnu blagajnu kako bi se transakcija registrirala i poslala u centralni sustav Porezne uprave. Uređaj za fiskalizaciju treba biti certificiran i zadovoljavati propisane tehničke zahtjeve kako bi se osigurala točnost i pouzdanost podataka.

Kada se obavi transakcija, elektronički uređaj automatski izdaje račun koji sadrži podatke o kupcu, prodavatelju, proizvodu ili usluzi te cijenu i PDV. Račun se mora izdati kupcu i on predstavlja dokaz o obavljenoj transakciji.

Fiskalizacija je obvezna za sve prodavatelje u Hrvatskoj koji obavljaju djelatnost prodaje robe i usluga gotovinski ili kartično, bez obzira na oblik poslovanja. Prodavatelj koji ne provodi fiskalizaciju ili ne izdaje račune može biti kažnjen od strane Porezne uprave.

 

Podijelite članak:

Više novosti

blog.5.image

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Pročitajte priču
blog.5.image

Fakture u 2024. godini

Novosti u Fakturku u 2024. godini

Pročitajte priču
Icon