Što je fiskalizacija?
01.01.1970.

Što je fiskalizacija?

Fakturko

Što je fiskalizacija?

Fiskalizacija je postupak koji se koristi za registriranje i kontroliranje transakcija na prodajnom mjestu. To znači da se svaka prodaja robe ili usluga mora registrirati u sustavu porezne uprave i na taj način se osigurava transparentnost u poslovanju i sprječava nelegalno poslovanje i izbjegavanje poreza.

U fiskalizaciji sudjeluju prodavatelj i Porezna uprava, pri čemu prodavatelj koristi elektronički uređaj za fiskalizaciju kako bi se transakcija registrirala i poslala u centralni sustav Porezne uprave. Uređaj za fiskalizaciju treba biti certificiran i zadovoljavati propisane tehničke zahtjeve kako bi se osigurala točnost i pouzdanost podataka.

Kada se obavi transakcija, elektronički uređaj automatski izdaje račun koji sadrži podatke o kupcu, prodavatelju, proizvodu ili usluzi te cijenu i PDV. Račun se mora izdati kupcu i on predstavlja dokaz o obavljenoj transakciji.

Fiskalizacija je obvezna za sve prodavatelje u Hrvatskoj koji obavljaju djelatnost prodaje robe i usluga gotovinski ili kartično, bez obzira na oblik poslovanja. Prodavatelj koji ne provodi fiskalizaciju ili ne izdaje račune može biti kažnjen od strane Porezne uprave.

Fiskalizacija pomaže u sprječavanju sive ekonomije i osigurava da se plaćaju propisani porezi, što je važno za održavanje pravedne konkurencije i financijske stabilnosti države.

Podijelite članak:

Zainteresirani za Fakturka?

Iskoristite jednomjesečnu besplatnu probu Velikog paketa za testiranje sustava za izradu faktura, ponuda i praćenje financija

Više novosti

blog.5.image

Ispis vlasnika obrta, promjene za korisnike koji nisu u sustavu PDV-a

Omogućili smo zaseban ispis vlasnika obrta te smo promijenili izgled dokumenata u slučaju da nisi u sustavu PDV-a

Pročitajte priču
blog.5.image

Vizualizacija ulazne fakture

Omogućili smo vizualni pregled unesenih ulaznih faktura

Pročitajte priču
Icon