Što je avansna faktura?
01.01.1970.

Što je avansna faktura?

Fakturko

Što je avansna faktura?

Avansna faktura je vrsta fakture koja se izdaje kada kupac treba platiti dio iznosa unaprijed, prije nego što mu se isporuči roba ili pruži usluga. U osnovi, avansna faktura služi kao jamstvo dobavljaču da će kupac platiti preostali iznos nakon što bude isporučena roba ili usluga.

Avansna faktura sadrži iste podatke kao i standardna faktura, uključujući podatke o kupcu i prodavatelju, datumu izdavanja, opisu robe ili usluge i iznosu koji se plaća. Međutim, na avansnoj fakturi obično se ističe da se radi o avansnoj fakturi, a može sadržavati i dodatne informacije o iznosu plaćenom unaprijed i datumu kada se očekuje isporuka robe ili pružanje usluge.

Avansna faktura ima različite namjene, ovisno o industriji i vrsti poslovanja. Na primjer, u građevinskoj industriji avansna faktura se često koristi za plaćanje materijala i opreme koja će se koristiti u izgradnji objekta. U turističkoj industriji, avansna faktura se može koristiti kao predujam za rezervaciju smještaja ili drugih usluga.

Avansna faktura je korisna za poslovne subjekte jer im omogućuje da financijski planiraju svoje poslovanje. Dobavljaču daje dodatnu sigurnost u slučaju da kupac ne može ili ne želi platiti preostali iznos, a kupcu omogućuje da plati dio iznosa unaprijed kako bi osigurao roba ili uslugu.

U knjigovodstvu, avansna faktura se obračunava kao ulazni račun i evidentira se kao dio financijske evidencije poslovnog subjekta.

Podijelite članak:

Zainteresirani za Fakturka?

Iskoristite jednomjesečnu besplatnu probu Velikog paketa za testiranje sustava za izradu faktura, ponuda i praćenje financija

Više novosti

blog.5.image

Ispis vlasnika obrta, promjene za korisnike koji nisu u sustavu PDV-a

Omogućili smo zaseban ispis vlasnika obrta te smo promijenili izgled dokumenata u slučaju da nisi u sustavu PDV-a

Pročitajte priču
blog.5.image

Vizualizacija ulazne fakture

Omogućili smo vizualni pregled unesenih ulaznih faktura

Pročitajte priču
Icon