Ponuda, predračun i avansna faktura - koje su razlike?
Novosti iz fakturka
03.06.2022.

Ponuda, predračun i avansna faktura - koje su razlike?

Fakturko
Fakturko team

Razlike između ponude i predračuna

Što je ponuda?

Ponuda je dokument koji tvrtka izdaje kada nudi svoje usluge potencijalnom kupcu/klijentu. Uglavnom se sastoji od opisa usluge i cijene za navedenu uslugu.

Forma ponude nije nigdje definirana jer nije obvezujući, već informativni dokument. Tako ponuda može biti bilo kakav papir, letak, brošura pa čak i katalog s proizvodima/uslugama koje tvrtka nudi.

Iako nije obvezujući dokument, proizvod/usluga se mogu platiti po ponudi. No u tom slučaju se mora izdati običnu ili avansnu fakturu za plaćenu ponudu.

 

Što je predračun?

Predračun je skoro pa isti dokument kao i ponuda. Informativnog je karaktera, nije obvezujući i nema definirani izgled. Jedina razlika je što će on uvijek imati iskazane cijene i podatke za uplatu, dok ponuda može, ali i ne mora imati te podatke.

Klijent može odlučiti kupiti proizvod/uslugu i platiti po predračunu, ali i ne mora. Ako odustane od kupnje, nije problem jer predračun nije nigdje knjižen. U slučaju da se plati po predračunu, za kupljene proizvode/usluge mora se izdati obična ili avansna faktura.

 

Kako je Fakturko riješio problem ponuda i predračuna

Izdavanje ponuda je jedna od usluga koje Fakturko nudi. Kako su ponuda i predračun zapravo isti dokumenti, nije bilo potrebe da ih razdvajamo pa smo odlučili da će se svaka ponuda sastojati od opisa usluge, ali i cijene i podataka za uplatu.

Osim što ćeš moći izdati ponudu po kojoj će usluga moći biti bez problema plaćena, jednim klikom ćeš moći i izraditi fakturu iz ponude kada je ona plaćena. Ponudu možeš skinuti kao PDF dokument ili ju poslati klijentu direktno iz Fakturka.

opcije-ponuda

 

Što je avansna faktura ili račun za predujam?

Nakon što je kupac prihvatio ponudu i odlučio se za kupnju tvojih proizvoda/usluga ili već platio iste po ponudi, moraš izdati ili običan račun ili avansnu fakturu. Kada se proizvodi isporučuju odmah po plaćanju ćeš izdati običnu fakturu.

Avansna faktura ili račun za predujam izdaju se za uplatu koja je izvršena prije isporuke proizvoda/usluga. Drugim riječima, kada je potrebno plaćanje unaprijed da bi se proizvod/usluga uopće počeli isporučivati, potrebna je avansna faktura.

Za razliku od ponude i predračuna, avansna faktura je obvezujući dokument koji ima jednaku „težinu“ kao i klasičan račun. Ona sadrži sve elemente i poreze kao i običan račun. Razlika kod avansne fakture je u tome što se nakon isporuke proizvoda/usluge mora izdati finalna faktura.

Finalna faktura mora sadržavati ukupne iznose za sve isporučene stavke te eventualne razlike ukupnog iznosa smanjenog za avansnu uplatu. Avansna faktura mora biti stornirana, a njezin iznos naveden na finalnoj fakturu.

 

Kako je Fakturko ubrzao ovaj proces

Ako je faktura izdana iz ponude, a ona treba biti avansna, uređivanjem vrlo lako možeš promijeniti tip fakture iz obične u avansnu (kao i sve druge podatke).

Kada dođe vrijeme za izdavanje finalne fakture postupak je isti kao i kod izdavanja obične fakture. Razlika je u tome što ćeš kod tipa fakture odabrati opciju finalne fakture sa stornom avansnih uplata. Nakon toga ćeš moći odabrati avansnu fakturu za storniranje koja je povezana s finalnim računom.

odabir storno faktura

Upisivanjem dodatnih stavki za plaćanje Fakturko će izračunati sve razlike u cijeni i na finalnoj fakturi napisati koje se fakture storniraju i koliko se još treba uplatiti.

finalna-faktura-storno-avansa

Umjesto da posebno storniraš avansne fakture, Fakturko taj posao odrađuje umjesto tebe. Također, odabirom opcije za ispis QR koda za plaćanje, ubrzat ćeš proces plaćanja klijentu. QR kod sadržavat će sve podatke za uplatu s točno onom razlikom koja treba biti uplaćena.

Podijelite članak:

Više novosti

blog.5.image

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Pročitajte priču
blog.5.image

Fakture u 2024. godini

Novosti u Fakturku u 2024. godini

Pročitajte priču
Icon