Fakturko i eRačuni
Novosti iz fakturka
03.02.2023.

Fakturko i eRačuni

Fakturko
Fakturko Team

Zakon o elektroničkom izdavanju računa postoji od studenog 2018. godine, no postao je obavezan u postupcima javne nabave 01.07.2019.

Drugim riječima, elektroničko izdavanje računa obavezno je za sve koji rade s državnim tijelima, agencijama, ministarstvima ili bili kojim poslovnim subjektima koji su u vlasništvu države. No ta obaveza se odnosi samo na poslove s državom, a ne na ostale pravne i fizičke osobe s kojima posluju.

E-računi se mogu izdavati na nekoliko načina:

  • putem informacijskog posrednika koji je povezan na centralnu platformu i usklađeni s normom za e-račun,
  • putem FINA-e uz posjedovanje digitalnog certifikata ili nove osobne iskaznice,
  • direktnim povezivanjem s Centralnom platformom.

 

Fakturko i e-računi

Fakturko, kao program za vođenje poslovanja kojem je izdavanje računa primarna funkcija, osim klasičnih opcija tipa faktura ima i opciju izdavanja e-računa za javnu nabavu.

Kako bi izdavanje e-računa u Fakturku bilo moguće i zakonski valjano, za našeg partnera odabrali smo ePoslovanje (PONDI d.o.o.) koji je jedan od informacijskih posrednika odobrenih od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

Aktivacija e-računa u Fakturku

Kako bi ti bila dostupna izrada e-računa u Fakturku, potrebno se registrirati i kod našeg partnera. Nakon registracije na ePoslovanju, dobit ćeš API ključ e-računa kojim ćeš povezati Fakturka i ePoslovanje.

API ključ e-računa upisuješ u polje predviđeno za njega. Možeš ga pronaći ulaskom u Postavke koje se nalaze u izborniku s lijeve strane, a zatim odabirom Postavki faktura i ponuda.

Postavke faktura i ponuda

 

U 4. dijelu Postavki faktura i ponuda, pod "Ostalo" nalazi se polje u koje upisuješ API ključ e-računa.

api-ključ

 

Ne zaboravi kliknuti na „Spremi“ u dnu stranice kako bi se promjene pohranile u sustavu.

Izrada e-računa u Fakturku

Nakon što si upisao/la API ključ e-računa u postavkama svog korisničkog računa u Fakturku, biti će ti dostupna opcija izdavanja e-računa.

Izrada e-računa ima isti postupak kao i izdavanje bilo koje izlazne fakture. Jedina razlika je što ćeš u 2. koraku koji se odnosi na podatke o fakturi za „Tip fakture“ odabrati e-Račun. Upisani e-Račun će se automatski spremiti u ePoslovanju pa pripazi da su svi upisani podaci točni.

Nakon što spremiš upisani e-račun, otvorit će ti se popis svih izlaznih faktura i možeš ga pregledati klikom na E-račun, a zatim na Vizualizirani e-račun.

eračun-vizualizacija

Podijelite članak:

Više novosti

blog.5.image

Novi Fakturko update - Poboljšanja u fiskalizaciji, upravljanju fakturama i sigurnosti

Saznajte sve o novom updateu Fakturka koji donosi poboljšanja u fiskalizaciji, dodatne tabove za lakše upravljanje fakturama i interaktivne filtere. Osigurajte svoje poslovanje uz najnovije sigurnosne nadogradnje.

Pročitajte priču
blog.5.image

Unos generičkih dokumenata

U Fakturku možeš sam nazvati dokument kako želiš te odabrati koje funkcije želiš da ima

Pročitajte priču
Icon