Što je storno faktura?
01.01.1970.

Što je storno faktura?

Fakturko

Što je storno faktura?

Storno faktura je račun koji se izdaje kako bi se poništila prethodno izdana faktura. Storno faktura se izdaje u slučaju kada je potrebno ispraviti neku pogrešku na originalnoj fakturi, primjerice kada je iznos netočan, kada su uneseni pogrešni podaci o kupcu ili proizvodu, kada je pogrešno obračunat porez i slično.

Storno faktura ima iste podatke kao i originalna faktura, ali na njoj se ističe da se radi o storno fakturi. Na taj način se jasno označava da se originalna faktura poništava i da se korigiraju pogreške na njoj.

Storno faktura se izdaje u dva primjerka, jedan primjerak ostaje kod dobavljača, a drugi primjerak se dostavlja kupcu. Kada kupac primi storno fakturu, trebao bi je pažljivo provjeriti i usporediti s originalnom fakturom kako bi se uvjerio da su ispravljene sve pogreške i da je novo izračunat iznos točan.

Storno faktura se također obračunava i kao dio financijske evidencije poslovnog subjekta. Ona se vodi u knjizi ulaznih računa kao negativna faktura, što znači da se smanjuje iznos poreza i ukupni iznos prihoda.

Važno je napomenuti da se storno faktura ne izdaje samo radi korekcije iznosa, već i radi drugih razloga poput vraćanja robe ili usluga od strane kupca, raskida ugovora, otkazivanja narudžbe i slično.

Podijelite članak:

Zainteresirani za Fakturka?

Iskoristite jednomjesečnu besplatnu probu Velikog paketa za testiranje sustava za izradu faktura, ponuda i praćenje financija

Više novosti

blog.5.image

Ispis vlasnika obrta, promjene za korisnike koji nisu u sustavu PDV-a

Omogućili smo zaseban ispis vlasnika obrta te smo promijenili izgled dokumenata u slučaju da nisi u sustavu PDV-a

Pročitajte priču
blog.5.image

Vizualizacija ulazne fakture

Omogućili smo vizualni pregled unesenih ulaznih faktura

Pročitajte priču
Icon