Storno faktura

Storno faktura

Što je storno faktura?

Storno faktura je račun koji se izdaje kako bi se poništila prethodno izdana faktura. Storno faktura se izdaje u slučaju kada je potrebno ispraviti neku pogrešku na originalnoj fakturi, primjerice kada je iznos netočan, kada su uneseni pogrešni podaci o kupcu ili proizvodu, kada je pogrešno obračunat porez i slično.

Storno faktura ima iste podatke kao i originalna faktura, ali na njoj se ističe da se radi o storno fakturi te su iznosi u minusu. Na taj način se jasno označava da se originalna faktura poništava i da se korigiraju pogreške na njoj.

Storno faktura se izdaje u dva primjerka, jedan primjerak ostaje kod dobavljača, a drugi primjerak se dostavlja kupcu. Kada kupac primi storno fakturu, trebao bi je pažljivo provjeriti i usporediti s originalnom fakturom kako bi se uvjerio da su ispravljene sve pogreške i da je novo izračunat iznos točan.

Storno faktura se također obračunava i kao dio financijske evidencije poslovnog subjekta. Ona se vodi u knjizi ulaznih računa kao negativna faktura, što znači da se smanjuje iznos poreza i ukupni iznos prihoda.

Važno je napomenuti da se storno faktura ne izdaje samo radi korekcije iznosa, već i radi drugih razloga poput vraćanja robe ili usluga od strane kupca, raskida ugovora, otkazivanja narudžbe i slično.

Podijelite članak:

Više novosti

blog.5.image

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Pročitajte priču
blog.5.image

Fakture u 2024. godini

Novosti u Fakturku u 2024. godini

Pročitajte priču
Icon