Što je obrt?
01.01.1970.

Što je obrt?

Fakturko

Obrt: što je to i kako funkcionira?

Obrt je jedan od oblika poslovanja koji se može registrirati u većini zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku. Obrtnici su osobe koje se bave pojedinačnom proizvodnjom ili pružanjem usluga, a osnovna karakteristika obrta je da je to mali poslovni subjekt, što znači da ga vode fizičke osobe.

Obrtnici mogu biti samostalni ili upošljavati radnike, ali obično nisu uključeni u proizvodnju velikih količina robe ili pružanje usluga na velikoj razini. Umjesto toga, fokusiraju se na pružanje visokokvalitetne usluge ili proizvoda svojim klijentima, što ih čini idealnim za male lokalne tržišne niše.

Registracija obrta uključuje proces prijave u nadležno tijelo za registraciju te plaćanje određenih naknada i pristojbi. Kada se obrt registrira, dobiva se OIB, odnosno identifikacijski broj, a obrtnik ima pravo izdavati račune i poslovati s drugim tvrtkama.

Obrtnici obično imaju manje administrativne obveze i manje troškove nego veće tvrtke. Također, obično imaju fleksibilniji raspored rada i mogu se prilagođavati potrebama svojih klijenata. Međutim, kao i svaki drugi oblik poslovanja, i obrt ima svoje nedostatke, kao što su manje financijske mogućnosti za širenje poslovanja i rizik od poslovnih neuspjeha.

U Hrvatskoj, obrt je posebno popularan oblik poslovanja za male poduzetnike i osobe koje se bave uslugama u sektoru turizma, poput ugostiteljstva, smještaja, prijevoza i sl. Iako obrt nije jedini oblik poslovanja, on nudi jednostavniji i jeftiniji način registracije poslovanja, što ga čini atraktivnim za mnoge.

Podijelite članak:

Zainteresirani za Fakturka?

Iskoristite jednomjesečnu besplatnu probu Velikog paketa za testiranje sustava za izradu faktura, ponuda i praćenje financija

Više novosti

blog.5.image

Ispis vlasnika obrta, promjene za korisnike koji nisu u sustavu PDV-a

Omogućili smo zaseban ispis vlasnika obrta te smo promijenili izgled dokumenata u slučaju da nisi u sustavu PDV-a

Pročitajte priču
blog.5.image

Vizualizacija ulazne fakture

Omogućili smo vizualni pregled unesenih ulaznih faktura

Pročitajte priču
Icon