Neoporezivi primici

Neoporezivi primici

Što su neoporezivi primici?

Neoporezivi primici, naknade i nagrade su novčani iznosi koje zaposlenik dobiva od svog poslodavca, a da se na te iznose ne plaća porez na dohodak i ne plaćaju se doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Neoporezivi primici su posebno regulirani i propisani Zakonom o porezu na dohodak, a koji iznosi su neoporezivi ovisi o vrsti primanja. 

Primjeri naknada i nagrada su: naknada za troškove prijevoza na posao i s posla, naknada za smještaj, dnevnice za službeni put, troškovi prehrane, jubilarne nagrade, nagrade za radne rezultate, uskrsnice, božićnice i ostale slične isplate.

Poslodavci su dužni obračunavati neoporezive iznose prilikom isplate plaće, i to na način da se prvo obračunaju svi porezni i doprinosni obveznici, a potom se na preostali iznos obračunaju neoporezivi iznosi.

Uz navedene neoporezive primitke, postoje i druge olakšice koje smanjuju ukupni porez na dohodak, poput osobnog odbitka, olakšica za uzdržavane članove obitelji i sl.

Ukoliko ste zaposlenik, dobro je poznavati svoja prava vezana uz neoporezive primitke, kako bi mogli na vrijeme i pravilno iskoristiti sve olakšice koje su vam na raspolaganju.

Podijelite članak:

Više novosti

blog.5.image

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Pročitajte priču
blog.5.image

Fakture u 2024. godini

Novosti u Fakturku u 2024. godini

Pročitajte priču
Icon