Fakturko uvodi euro
Novosti iz fakturka
30.12.2022.

Fakturko uvodi euro

Fakturko
Fakturko Team

Još par dana i kuna odlazi u povijest kao službena valuta, a euro zauzima njezino mjesto. Iako će se kuna zadržati u pozadini još godinu dana, njome ćete moći plaćati samo do 15.01.2023. godine.

Dok će građani samo zamijeniti valutu kojom plaćaju, poduzetnici će morati puno više toga prilagoditi novoj valuti. Cijene i računi su do sada imali cijenu iskazanu u kunama i eurima što vrijedi i dalje, samo će valute zamijeniti mjesto. Primarna valuta će biti euro, ali će cijena biti iskazana i u kunama kako bi se građanima olakšala tranzicija.

Fakturko i uvođenje eura

Fakturko već dulje marljivo radi kako svojim korisnicima omogućio što lakši prelazak na euro uz dodatne opcije koje će omogućiti naknadno upisivanje faktura iz 2022. godine gdje je kuna primarna valutom.

Koje se promjene uvode u Fakturku s 1.1.2023.

  • Svim upisanim partnerima kojima je zadana valuta bila kuna, automatski će se zamijeniti s eurom.
  • Fakture će kao do sada biti iskazane u obje valute, ali će valute zamijeniti mjesta što znači da će cifra u eurima biti primana i jasnije istaknuta (do sada je to bila cijena u kunama).
  • Transakcijski račun će se također preračunati u eure po tečaju koji je postavila HNB.
  • Uplate koje će biti primljene u kunama će se preračunati po zadanom tečaju i pribrojiti računu u eurima.

Upisivanje faktura za 2022. godinu nakon uvođenja promjena

U slučaju da si tek počeo/la koristiti Fakturka i želiš upisati fakture iz 2022. godine ili ranije u sustav ili zbog  tebi bitnih razloga nisi stigao/la sve upisati, ne moraš žuriti. Bez obzira na uvođenje eura, moći ćeš ih upisivati 01.03.2023. godine.

S obzirom da će se svi partneri prebaciti na euro, prije nego kreneš upisivati stare fakture, morat ćeš ručno promijeniti službenu valutu klijenta vezanog za tu fakturu. To možeš napraviti odabirom kategorije „Partneri“ iz izbornika s lijeve strane. Klikom na potkategoriju „Klijenti“, prikazat će ti se popis svih unesenih klijenata.

Klijenta možeš potražiti na listi ili upisati njegovo ime u tražilicu kako bi ubrzao/la proces. Klikom na „Uredi“ kod željenog klijenta otvorit će ti se njegovi podaci u kojima možeš vratiti valutu klijenta u kune.

Nakon što si upisao/la fakturu, nemoj zaboraviti vratiti zadanu valutu u eure.

 

Ako ćeš u cijelom ovom procesu promjene valute imati bilo kakvih problema ili nejasnoća u Fakturku, slobodno nam se javi kroz Korisničku podršku u aplikaciji ili na mail podrska@fakturko.hr.

 

 

Podijelite članak:

Više novosti

blog.5.image

Novi Fakturko update - Poboljšanja u fiskalizaciji, upravljanju fakturama i sigurnosti

Saznajte sve o novom updateu Fakturka koji donosi poboljšanja u fiskalizaciji, dodatne tabove za lakše upravljanje fakturama i interaktivne filtere. Osigurajte svoje poslovanje uz najnovije sigurnosne nadogradnje.

Pročitajte priču
blog.5.image

Unos generičkih dokumenata

U Fakturku možeš sam nazvati dokument kako želiš te odabrati koje funkcije želiš da ima

Pročitajte priču
Icon