EU VAT, VAT ID ili PDV ID

EU VAT, VAT ID ili PDV ID

EU VAT broj (European Union Value Added Tax Identification Number), koji se često naziva i VAT ID, je identifikacijski broj koji se koristi za praćenje poreza na dodanu vrijednost (PDV) unutar Europske unije (EU). Svaka tvrtka ili poduzetnik koji je registriran za PDV u bilo kojoj od država članica EU obično ima svoj vlastiti EU VAT broj.

U Hrvatskoj, VAT ID se sastoji od predznaka HR i OIB-a te je obavezan dio računa kada Hrvati posluju s inozemnim klijentima.

VAT ID ili PDV ID izdaje Porezna uprava, a dodjeljuje se pravnim i fizičkim osobama koje su registrirane za plaćanje poreza na dodanu vrijednost u Hrvatskoj. Da bi ga dobili, morate podnijeti zahtjev Poreznoj upravi. Čak i ako niste u sustavu PDV-a, ali surađujete s inozemnim klijentima, trebali bi zatražiti PDV ID od Porezne uprave.

Struktura i format EU VAT broja mogu varirati između država članica EU, ali obično sadrži brojeve ili slova koji identificiraju državu članicu i jedinstveni broj poreznog obveznika u toj državi. EU VAT broj je ključan za pravilno funkcioniranje trgovine i poslovanja unutar EU i važan je za sve subjekte koji obavljaju transakcije koje uključuju PDV u toj regiji.

 

Podijelite članak:

Više novosti

blog.5.image

Unos generičkih dokumenata

U Fakturku možeš sam nazvati dokument kako želiš te odabrati koje funkcije želiš da ima

Pročitajte priču
blog.5.image

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Novi izgled računa i ponuda u Fakturku

Pročitajte priču
Icon