Što je e-račun?
01.01.1970.

Što je e-račun?

Fakturko

Što je e-račun?

E-račun je elektronički oblik računa koji se izdaje i šalje putem interneta. To je suvremeni način izdavanja i primanja računa koji se koristi u poslovanju. E-račun se izdaje i šalje u digitalnom obliku, a ne na papiru, čime se smanjuje potrošnja papira i ostalih materijala te se olakšava i ubrzava proces izdavanja i primanja računa.

E-račun se izdaje u strukturiranom obliku koji omogućuje automatizirano procesiranje podataka i integraciju s računalnim sustavima poslovnih subjekata. To znači da se podaci s e-računa mogu lako uvesti u računalne programe za knjigovodstvo i financije, čime se smanjuje mogućnost pogrešaka u unosu podataka i povećava učinkovitost poslovanja.

Za izdavanje i primanje e-računa potrebno je imati odgovarajući softver ili aplikaciju koja podržava njihovu izradu i slanje. E-računi se mogu izdavati i primati u različitim formatima, a najčešći su XML, PDF i EDI formati.

E-računi se koriste u poslovanju između različitih poslovnih subjekata, uključujući male i srednje tvrtke, velike korporacije i javne institucije. E-računi su popularni zbog svoje učinkovitosti i ekološke prihvatljivosti, ali i zbog sve veće potrebe za digitalizacijom poslovanja.

E-računi su također regulirani zakonima i propisima koji se primjenjuju na izdavanje i primanje računa. Primjerice, u Hrvatskoj postoji Zakon o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, koji propisuje obvezu izdavanja i primanja e-računa u javnoj nabavi od strane javnih naručitelja i njihovih dobavljača.

Podijelite članak:

Zainteresirani za Fakturka?

Iskoristite jednomjesečnu besplatnu probu Velikog paketa za testiranje sustava za izradu faktura, ponuda i praćenje financija

Više novosti

blog.5.image

Ispis vlasnika obrta, promjene za korisnike koji nisu u sustavu PDV-a

Omogućili smo zaseban ispis vlasnika obrta te smo promijenili izgled dokumenata u slučaju da nisi u sustavu PDV-a

Pročitajte priču
blog.5.image

Vizualizacija ulazne fakture

Omogućili smo vizualni pregled unesenih ulaznih faktura

Pročitajte priču
Icon